De M van Mogelijkheden

Mogelijkheden  –  van verliesgericht naar herstelgericht.

Soms is het brein van de mens net een harde schijf van een computer. Na een heftig verlies loopt de opname van gegevens spaak. De harde schijf zit vol met alles rond het verlies dat je geleden hebt. Er is geen ruimte meer over. Alles wat er in het dagelijks leven bij komt kan het brein niet meer opslaan. Alles om je heen hoor je wel, maar het blijft niet hangen. Het wordt niet goed opgeslagen. Een enkele keer crasht helaas de schijf. Als je gedurende het rouwproces in staat bent om door harde rouwarbeid aan zaken te werken, komt er ook weer ruimte op die harde schijf. Een deel blijft bezet, maar het andere deel is weer inzetbaar voor nieuwe dingen. Er ontstaan mogelijkheden, letterlijk vertaald betekend het dan ook speelruimte. Mogelijkheden om je te oriënteren naar een verder herstel en het doen van pogingen om aan een nieuw leven te beginnen. Je laat niet los wat je verloren bent. Dat draag je mee in je hart. Voorzichtig zet je de eerste stapjes van het vervolg van je levensreis. Je toont veerkracht. Twee stappen vooruit en eentje weer terug. Toch kom je dan vooruit. Je laveert als het ware tussen verlies – en herstelgericht. Het verlies blijft, maar je merkt dat je ook weer iets wilt ondernemen. Voorzichtig verder gaan. Je pakt de fiets om heerlijk door de natuur te fietsen. Genietend van de omgeving en je merkt dat er ruimte ontstaat in je denken. Of je gaat weer met een vriendin naar het koor waar je al een paar maand niet bent geweest. Eerst alleen luisteren en in je hoofd mee zingen. Of de eerste keer naar het voetbalveld en daar alle bekende mensen weer ontmoeten. Het voelt allemaal wat onwennig en soms overvalt je een gevoel van schuld. Eigenlijk mag je van jezelf nog geen plezier hebben. Laat dit je niet tegenhouden! Wees trots dat je een stapje hebt gezet. Het hoeft niet groot. Het hoeft niet snel. Het is al heel fijn dat je de mogelijkheden weer ziet. Blijf wel dicht bij je zelf. Niets moet. Voelt het niet goed dan mag je weer een stapje terug doen. Wees niet bang om iemand te vragen die met je mee kan. Die je gevoel en je spanning begrijpt. Die je steunt door naast je te staan. Iedereen is blij om te zien dat je die stapjes zet, al weten ze dat soms moeilijk onder woorden te brengen. Je ziet het knikje met het hoofd. Je hoort de groet die ze je brengen. Iedereen wil je wel helpen. Jij bent als enige in staat om die stapjes te zetten. Doe vooral wat je zelf wil en niet wat anderen van je verwachten. De mogelijkheden zijn er. Jij hebt de keuze. Als je goed nadenkt heb je vast eerder al moeilijke stappen gezet. Al eerder veerkracht getoond. Andere moeilijkheden overwonnen. Ook nu kun je het! Niemand zal zeggen dat het gemakkelijk is, maar het kan. Het leven kan je nog heel veel bieden als je de mogelijkheden die het biedt durft te benutten. Ik wens je doorzettingskracht en veel mooie en warme momenten bij de stappen die je durft te ondernemen en succes in het zoeken naar openstaande mogelijkheden. Lukt het niet?  Dan kunnen we samen op zoek gaan.