Boeken

Aanbevolen boeken

Het door mijzelf geschreven boek na het verlies van mijn zoon Redmar. Door geweld is hij in 2010 om het leven gekomen. Het boek is in eigenbeheer uitgegeven en te bestellen via deze site door het sturen van een mail. Prijs is 10 euro ( exclusief verzendkosten )

Thema

Algemeen verlies

Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet.Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouw. In deze volledig nieuwe editie toont Manu Keirse aan de hand van vele herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden.Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven. Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving is het een heel praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt.

Onmisbare steun voor iedereen die met verlies wordt geconfronteerd. Vingerafdruk van verdriet is een kostbaar geschenk voor een ander of voor jezelf. Het is een boekje dat je zou moeten geven aan iedereen die een kind, een broer of een zus, de partner, een ouder, een vriend of een droom verliest. Het is niet alleen geschreven voor hen die het zelf moeilijk hebben, maar ook voor familieleden, vrienden en collega’s van wie ze steun verwachten op hun moeilijke reis naar hernieuwd leven. Het is geen boek over dood. Het is een boek over leven, over het emotionele leven van iemand die wordt geconfronteerd met het verlies van een dierbaar iemand. Het is niet bedoeld om in één keer uit te lezen, of om eenmaal te lezen en weg te leggen, maar om telkens weer ter hand te nemen.

In dit boek wordt duidelijk hoe onlosmakelijk liefde en rouw met elkaar verweven zijn. Wie liefheeft, neemt het risico van verlies erbij. Want zonder rouw gaat het niet. Rouwen doen we niet alleen bij een verlies door de dood maar ook bij een verlies door echtscheiding, van werk, een ideaal of je thuisland. Aan de hand van stappen in de verliescirkel neemt Riet Fiddelaers-Jaspers de lezer mee op verkenning door het rouwlandschap. Haar rijke ervaring blijkt uit de voorbeelden uit de dagelijkse praktijk die ze beschrijft. Dat maakt dat dit boek makkelijk leesbaar is en je als lezer diep kan raken.

Het sterven van een kind veroorzaakt een verdriet dat niet verdwijnt. Dat geldt voor allen die achterblijven: ouders, grootouders, broers en zussen, vrienden. Dit verdriet kent veel verschijningsvormen. Veel hangt af van de levensfase waarin de nabestaande verkeerde toen de dood toesloeg. In de opzet van zijn boek volgt Marinus van den Berg de levensloop. Hoe beïnvloedt de dood van een kind het leven van de familieleden? Hoe grijpt het in bij een ouder, grootouder, bij een broer of zus? Ook gaat hij na welke waarde vriendschap en levensbeschouwing hebben in deze omstandigheden. De auteur besteedt veel aandacht aan mensen die op jonge leeftijd of later een broer of zus hebben verloren. Dat is volgens hem een sterk onderschat verlies. Marinus van den Berg schrijft met onderscheidingsvermogen en gebruikt veel voorbeelden uit zijn pastorale praktijk. Naast korte, beschouwende hoofdstukken bevat het boek een groot aantal poëtische teksten, die herkenning oproepen. ‘

“Ik schaam mij niet voor mijn tranen. Dat heb ik te danken aan mijn moeder,’ vertelt Humberto Tan openhartig in Als de man verliest. Een bekentenis, want hoeveel mannen slikken nog wel hun tranen in als ze met groot verlies worden geconfronteerd? Je moet sterk zijn, toch?
De ervaring leert dat mannen vaak anders omgaan met groot verdriet dan vrouwen. Die zijn geneigd tot praten, ze zoeken steun bij elkaar of hulp bij een psycholoog. Voor een man is niets zo frustrerend als het verlies van controle. Menig man valt terug op destructief gedrag. Isolement ligt op de loer, met suïcide als uiterste consequentie.
Hoe is dat te voorkomen? Wim van Lent en Tim Overdiek zijn gespecialiseerd in de behandeling van rouw bij mannen. Zij schreven een boek vol waardevolle lessen en inzichten, gebaseerd op hun rijke ervaring met mannen die door tegenslag zijn geveld. Daarnaast interviewden zij bekende Nederlandse mannen, die openhartig vertellen over hun ervaringen

Als iemand sterft, sterft er ook iets in de nabestaanden. Met het verlies wordt een stuk uit hun eigen identiteit weggescheurd. En dan breekt het gevecht los tussen verstand en gevoel. Nabestaanden beseffen wel dat ze verder moeten, maar willen soms eigenlijk niet verder zonder die ander. Sommigen storten zich op het werk en komen niet aan emotie toe. Anderen bijten zich vast in de pijn en slagen er niet in om hun plaats in het alledaagse leven te hervinden. Wenen om het verloren ik beschrijft hoe de rouwverwerking verloopt. Niet alleen aan de hand van uiterlijke gedragingen van rouwenden, zoals in veel andere publicaties. Dit boek geeft inzicht in de innerlijke dynamiek van de rouw, in de beleving van verdriet. Arthur Polspoel pleit voor het doorleven van al die verwarrende emoties. Door de pijn, schuldgevoelens en boosheid heen kan de rouwende, in een soms langdurig proces, zijn ingestorte leven weer opbouwen. De beschrijving van de rouw blijkt zowel voor hulpverleners als voor nabestaanden zeer herkenbaar te zijn.

Thema

Begeleiding van kinderen bij verlies

Veel ouders willen hun kind behoeden voor pijn en verdriet. Dat is een erg begrijpelijke reflex, maar helaas kun je niet vermijden dat kinderen en jongeren vroeg of laat met verlies worden geconfronteerd. De dood van een dierbare, een ernstige ziekte in de familie, een echtscheiding, een nieuwe school… Het zijn allemaal momenten waarop een kind afscheid moet nemen van het bekende.

Rouwexpert Manu Keirse maakte met zijn basisboek Kinderen helpen bij verlies – waarvan intussen meer dan 25.000 exemplaren hun weg vonden naar de lezer – verdriet en rouw bij kinderen bespreekbaar. In deze volledig nieuwe editie laat hij zien hoe je als ouder attent kunt zijn voor de pijn van je kind en waarom een open communicatie zo belangrijk is.

Dit herinneringsboek kan kinderen helpen bij het verwerken van hun verdriet. Zij kunnen erin vastleggen wat er gebeurt als iemand, die belangrijk is voor hen, doodgaat. Ook hun herinneringen aan de persoon kunnen er een plek in krijgen. Het is bestemd voor kinderen tot 12 jaar. Het is zowel in de gezinssituatie als op school bruikbaar.

Sabine Noten laat in Stapeltjesverdriet zien hoe groot de invloed kan zijn van zeer jong verlies. Op basis van dertig diepte-interviews met volwassen mannen en vrouwen die als (ongeboren) baby of kind (tot en met vier jaar) -en in hun latere leven nogmaals- een groot verlies meemaakten, laat de auteur zien wat jonge kinderen nodig hebben bij een verlies en geeft ze hier richtlijnen voor. Tevens beschrijft ze haar systemische manier van kijken en werken met stapeltjesverdriet. Na het lezen van dit boek denk je nooit meer : Ach, ze zijn nog zo klein, ze groeien er wel overheen. Dit boek is niet alleen onmisbaar voor iedereen die met jonge kinderen en hun verlies te maken heeft maar ook voor volwassenen die op jonge leeftijd een ingrijpend verlies ervaren hebben.

Hoe ga je om met rouwende kinderen? Adviezen voor ouders, leraren en zorgprofessionals

Wanneer een kind op jonge leeftijd in aanraking komt met de dood, bijvoorbeeld bij het verlies van een naaste, kan het verdriet daarover ingrijpende gevolgen hebben. ‘Jong verlies’ van rouwtherapeut Riet Fiddelaers-Jaspers helpt ouders, leerkrachten en zorgprofessionals bij het opvangen en begeleiden van rouwende kinderen.

In ‘Jong verlies’ schrijft Riet Fiddelaers-Jaspers vanuit haar studie en praktijkervaring over vragen als:
Hoe vertel je aan kinderen dat iemand is doodgegaan?
Neem je hen mee op rouwbezoek en naar de uitvaart?
Wat zijn de gevolgen van een ernstig verlies voor de ontwikkeling van een kind?
Hoe gaan kinderen met verlies om en hoe kunnen we hen daarin steunen?

Voor hun verdere ontwikkeling is bepalend welke steun zij van volwassenen krijgen. Duidelijkheid en structuur zijn dan essentieel.

Mijn troostende ik 1e druk is een boek van Riet Fiddelaers-Jaspers uitgegeven bij Uitgeverij Ten Have. ISBN 9789043508056

Rouw bij jongeren is een nauwelijks aangeroerd thema in de vakliteratuur. Riet Fiddelaers-Jaspers schreef er een vernieuwend boek over. Mijn troostende ik gaat over jongeren tussen de twaalf en de twintig jaar die een groot verlies hebben geleden. Centraal staat de vraag wat rouw voor deze jongeren betekent. Volgens de schrijfster zijn zij bijna allemaal normale jongeren. Ze zijn geraakt in hun kwetsbaarheid, maar tegelijkertijd flexibel en krachtig. Met de juiste steun van mensen in hun omgeving slagen verreweg de meesten erin om gezonde volwassenen te worden. Hun ouders, docenten en hulpverleners krijgen in dit boek achtergrondinformatie en handreikingen voor begeleiding. Riet Fiddelaers laat de jongeren zelf uitgebreid aan het woord om uit te leggen welke steun zij nodig hebben.

Wat zeg je als je kind met de dood geconfronteerd wordt? Een bemoedigend en troostrijk boek

Praktische hulp bij vragen van kinderen over de dood
Als iemand overlijdt, roept dat bij kinderen vaak onverbloemde vragen op. Het is belangrijk om deze vragen serieus te nemen, en informatie te geven die kinderen helpt om het verlies te verwerken.
Dit boek moedigt ouders, leerkrachten en hulpverleners aan om zo concreet mogelijk te zijn. Bijvoorbeeld door uit te leggen wat `dood precies is, dat je verdriet mag hebben, en misschien het belangrijkst dat er troost is.

Thema

Verlies door zelfdoding

Wat gebeurt er met je nadat je kind, je partner, je vader of moeder, een broer, zus of hele goede vriend zichzelf om het leven brengt? Hoe ziet je leven er na zo’n ingrijpende gebeurtenis uit? Dit boek hoopt antwoord te geven op die vragen. Het bestaat uit zestig brieven van mannen en vrouwen die in het verleden met zelfdoding van een dierbare te maken hebben gehad. In hun brieven richten ze zich tot een – voor hen onbekende – lotgenoot. Iemand die onlangs hetzelfde heeft meegemaakt en die ze hopen te helpen door hun eigen ervaring te delen. De brieven van de nabestaanden gaan over hun verdriet en liefde, woede en respect, wanhoop en hoop. Stuk voor stuk persoonlijk. Soms adembenemend, hartverscheurend, verschrikkelijk. Soms heel praktisch: met tips om het leven door te komen. Wij hopen dat heel veel mensen die nu met zelfdoding worden geconfronteerd er troost uit kunnen halen. Voor professionals biedt dit boek een inzicht in het leven van iemand na de zelfdoding van een naaste.

Het ergste horrorscenario dat je maar kunt bedenken is gebeurd: je kind heeft zelfmoord gepleegd. Rian beschrijft de totale verwarring waar zij als moeder mee te maken kreeg. Je leest over haar worsteling tussen leven of er zelf ook een einde aan maken. Over de strijd om haar verhaal te verdedigen tegen de ‘buitenwereld’, de mensen die zelfmoord veroordelen. Over het constante onbegrip. Over hoe je de balans moet vinden om verder te leven, als dat ooit mogelijk is. Gelukkig was er ook troost en steun van lotgenoten. Rian was gevangen in haar verdriet na de zelfdoding van haar oudste dochter, en daaruit leek geen ontsnapping mogelijk…

Suïcide. Zelfdoding. Het roept allemaal vragen op. Nabestaanden
blijven achter met gevoelens van boosheid en schaamte. Onbegrip
overheerst, maar vooral ook schuldgevoel.
Maar wie zijn wij om daarover te oordelen? Wat weten wij van
de eenzame strijd, van de worsteling die iemand doormaakt? Hoe
het voelt om moederziel alleen in een ‘donkere tunnel’ te zitten,
verlangend naar het licht aan het eind?
Dit boek gaat over hoe mensen ertoe komen. Hoe je omgaat met
de heftige gevoelens die zelfdoding losmaakt, bij naasten, vrienden
en collega’s, maar ook binnen organisaties. Een psychiater, een
psycholoog en een docente verlieskunde leggen dat in heldere taal
uit. Radiostilte… biedt handvatten voor iedereen die ermee te maken
heeft of heeft gehad.Het taboe rondom suïcide doorbreken! Dat is de missie van Geertje
Spijkerman. Met haar persoonlijke verhaal wil ze begrip kweken voor mensen die het leven niet meer aankunnen, zoals haar man Ron. Daarover gaat Radiostilte… Zoon Mark: ”Mijn pa was echt geen zieke geest, maar een normale pa, net als andere vaders.” Dochter Willeke: ”Stoer vond ik mijn vader, een stoere politieagent in uniform.”

Thema

Verlies op het werk

Riet Fiddelaers-Jaspers en Jakob van Wielink schrijven toegankelijk over de impact van een (persoonlijk) verlies op de werkvloer, door fusie, ontslag of overlijden. Maar ook zaken als ongewenste kinderloosheid, echtscheiding of ziekte kunnen het functioneren van iemand belemmeren. Dit boek combineert voorbeelden met theorie en geeft suggesties en tips en is een handleiding voor het begeleiden en coachen van werknemers.