De D van Doorleven

Doorleven: Het doorleven van het verlies en de eerste stappen zetten om door te gaan in het leven.

De eerste betekenis die doorleven hier heeft is het meemaken, het ondervinden, het verdragen en het verduren. Hoe graag je misschien wel om het verdriet heen wilt gaan. Het stiekem ergens verbergen. Het opsluiten in je innerlijke kast en dan de sleutel weggooien in een diepe put. Het heeft geen zin. Op dat moment misschien wel even en misschien is dat ook wel even goed voor je. Er komt echter een tijd dan moet het er uit. Daar staat geen termijn voor. Bij de één is dat al snel. Bij een ander is het jaren later. Er komt een tijd dat je de pijn en het verdriet moet verduren. Dat is heel hard werken,  het wordt niet voor niets rouwarbeid genoemd. Helaas kun je het niet wat ze vroeger wel zeiden een plaatsje geven. Als je dat gedaan had dan was het over… Niets is minder waar! Er is wel een begin bij verlies, maar er is nooit een einde. Een verlies draag je je hele leven met je mee. Als je de weerstand tegen de pijn hebt overwonnen neem je verantwoordelijkheid voor je zelf. Het is ook iets dat je echt zelf moet doen. Uiteraard kun je hulp krijgen in dit proces, maar toch ben jij het die de keuze maakt of je die pijn weg wilt stoppen of toe wil laten om het te doorleven. Een keuze die alles behalve gemakkelijk is. Het doet een heftig beroep op je veerkracht. Het willen creëren van een ruimte om te zien wie je bent, waar je staat en waar je naar toe wilt. Om na het doorleven door te leven, de tweede betekenis. Heel langzaam denken aan een leven zonder je geliefde, maar toch in zijn of haar verbondenheid. Soms neem je die keuze om door te gaan voor je kinderen of voor je partner; “Ik moet wel door gaan met leven, zij kunnen me niet missen”. Het is pas helend als je die keuze echt vanuit je zelf kunt maken. Dat het jouw keuze is en niet ingegeven door je omgeving. Het is voor jou een nieuw hoofdstuk en je weet niet hoe het verder zal gaan. Kleine stapjes brengen je echter ook verder. Het hoeft niet snel. Wees lief voor je zelf.  Geef je zelf aandacht en zet je eens op de eerste plaats. Je merkt dat er momenten komen dat je de pijn niet meer zo hevig voelt. Of je bent een dag weggeweest en je hebt echt kunnen genieten. Dat zijn momenten waardoor langzaam duidelijk wordt dat het echt de moeite waard is om door te leven. Je geliefde gaat in je hart met je mee op deze nieuwe reis en is zo dichtbij in je gevoel als jij dat wilt. We weten het niet, maar ik ben er zelf van overtuigd dat ook je dierbare die je bent verloren blij en trots is dat je weer je eerste stapjes maakt naar een nieuwe leven!